En personligt präglad, partipolitiskt obunden, frisinnad tidskrift
Världens utmaningar
Man kan fundera över hur framtida historieskrivare kommer att benämna den epok vi just nu befinner oss i.
Åren efter Pax Americana, åren då USA gick från en demokratins fyrbåk till – ja vad då? Vi vet det ännu inte men tecknen oroar. I dagarna har landet helt övergivit den ordning kring internationell handel som påbörjades för hundra år sedan och som har definierat västvärldens dominans i världen. Fri handel har byggt välstånd för unikt många människor. Men när detta skrivs har Donald Trump precis offentliggjort sina ”hämndtullar” på alla världens länder. Kommer det att leda till ett omfattande handelskrig? Risken är uppenbar och konsekvenserna kan blir enorma.
Olof Ehrenkrona och Cecilia Malmström fördjupar diskussionen kring de internationella händelserna med fokus på USA.
Men inte bara i USA sker förändringar. Vi borde bry oss mer om vad som händer i våra grannländer, inte minst i Tyskland och Polen, två av Europas stormakter. Vad gäller tysk politik har Gunnar Brådvik åter skrivit en artikel om det aktuella läget i landet efter valet. Vid pressläggning är inte regeringsbildningen klar vilket gör en fortsättning oundviklig. Vad gäller Polen, landet som kan bli östra Europas viktigaste demokratiförsvarare, behövs bättre underlag. På samma sätt är det med de nordiska länderna. Kanske är tanken på en ny nordisk union inte helt tagen ur luften.
Vi fördjupar oss också i frågan om Sveriges och den svenska liberalismens utmaningar. Hur ser vi på de friheter vi har, i går, idag och i framtiden? Vad är viktigt att värna i ett läge där omvärlden skakar? Hanna Gerdes, Bengt Olof Dike och Martin Klerung skriver.
I och med Frisinnad Tidskrifts årsmöte den 9 april lämnar Anna Svalander som ordförande efter nästan tio år på posten. Hennes bidrag handlar om Liberalernas samarbete, eller kanske icke-samarbete, med Sverigedemokraterna. Vi kommer att återkomma till Annas bidrag till frisinnet och Frisinnad Tidskrift i senare nummer och ser fram emot att läsa artiklar av henne även i framtiden.
På temat om världens, och liberalismens, utmaningar finns också artiklar om allt ifrån vikten av studieförbundens arbete till en återkoppling efter miljöministerns uttalanden i förra numret av Frisinnad Tidskrift.
Det är sannerligen en formativ tid vi lever i.
Vill du som läsare påverka våra ämnesval, om du har tips på intressanta ämnesområden eller skribenter, så tveka inte att höra av dig till redaktionsrådet. Enklast sker det genom att maila till redaktören: staffan.werme@frisinnadtidskrift.se eller biträdande redaktören: annika@westh.se
Frisinnad Tidskrift är alltid öppen för insändare som rör frågor där frisinnet har en roll att spela. Opinionsartiklar, kulturartiklar och bokanmälningar är exempel på texter som kan vara av intresse. Vill du medverka – hör av dig till någon av redaktörerna!
Tack för ditt engagemang för Frisinnad Tidskrift, en av Sveriges absolut äldsta tidskrifter för den med samhällsengagemang och politiskt intresse.