USA på väg mot diktatur…

Annika Westh samtalar med Cecilia Malmström om läget i USA.

”Inrikespolitiskt är det mera påtagligt. På bara två månader håller landet på att bli en diktatur!”

Cecilia Malmström är senior fellow på The Peterson Institute for International Economics, förkortat PIIE. Ett oberoende forskningsinstitut för internationell ekonomi. Där håller hon seminarier om handelspolitik, skriver och forskar om handel, EU och transatlantiska relationer. Frisinnad Tidskrift får en intervju med henne, när hon är hemma i Göteborg några dagar – mellan resorna till USA.

Märker du av att landet fått en ny president när du är där nu?

  • Ja, det märks hela tiden! inleder Cecilia. På alla sätt och vis. Till att börja med i storpolitiken, hur de tar sig an kriget mot Ukraina. Trumps administration har helt anammat det ryska narrativet om Ukraina. Sedan är det hoten om tullar. Den stora ”tulldagen” inleds nu. Inrikespolitiskt är det mera påtagligt. De jobbar efter mottot ”move fast, break things”. För att skapa förvirring, helt enkelt. De utvisar studenter från universitetet dagligen, de skriver om läroplaner, hotar journalister, hotar forskare, utvisar folk på olaglig grund.
  • På bara två månader håller landet på att bli en diktatur!

Vilka är de som hotar forskare och utvisar människor?

  • Det är olika mobbar som hotar, men de som hämtar studenter är poliser som lyder order.
  • Jag kan fortsätta: demonstrationer är inte tillåtna nu om de handlar om fel ämnen, som om Mellanöstern, till exempel. Stora universitet får en del statsbidrag och dessa har belagts med en rad förbud. De får inte undervisa om kön, ras, kolonialismen. De har avskedat över 100 000 personer i offentlig förvaltning. USAID har stoppats, vilket gör att både mässling och hiv ökar igen i fattiga länder. Allt går väldigt fort. Så snabbt att folk inte verkar fatta vad som händer. Trump struntar i lagar i inrikespolitiken. Många tänker att det nog kommer att lugna sig snart. Det kommer inte att göra det. Demokraterna är oorganiserade och har inte kapacitet att bjuda motstånd. Många förstår nog inte heller vart det är på väg. Det är väl svårt att förstå.

Hur kan folk tycka att det här är bra?

  • Vanligt folk tycker det är positivt att terrorister och illegala utvisas – den bild som Trump försöker förmedla. Det var det de röstade för. Även att någon ”äntligen vågar sätta sig upp mot journalister och andra”, säger de. Men i Washington märks förlamningen tydligt. Folk är rädda. Vi ser en oerhört farlig utveckling och Trump möter inget motstånd alls. Allt handlar om lögner och propaganda
  • Jämfört med hans förra presidentperiod, så är han mera förberedd. Han har omgett sig med lojala personer vars uppgift är att göra det han säger. Inte bereda något, utan bara agera. Och absolut inte ifrågasätta. Dessutom skapar Trump oro globalt. Dels med samtal om Ukraina och med dessa tullar mot hela världen. Grönland… Det dyker upp nya, konstiga saker hela tiden.

Kommer han att göra allt han säger? Inledningsvis sa många att han mest snackade.

  • Jo, han gör det han säger. Det händer massor.

Vad tycker du är värst?

  • Att USA:s president använder exakt samma narrativ som Putin. Då brast något för mig. Det var även förfärligt att se förnedringen av Zelenskyj i Ovala rummet…

Har Trump någon koppling till Ryssland?

  • Jag vill inte delta i spekulationer, men Trump hyser helt klart en beundran av Putin. Men det är förståeligt att man ibland försöker hitta andra förklaringar till det som händer och som inte är rationellt.

En aspekt en del tar upp som något positivt i det hela är att EU steppar upp.

  • Jo, visst är det bra att EU tar sig samman och ser över sin försvarspolitik och börjar att jobba ihop igen med Storbritannien. Och det stämmer att flera europeiska länder har legat under 2% i sin försvarsbudget till Nato under många år. Men det är ett annat pris vi betalar nu: en ny världsordning.
  • Om man ska vara positiv kanske man kan säga att utvecklingen i USA oroar många, kanske vaknar vi till och ser hur bräcklig demokratin är och att den behöver försvaras mer aktivt. Kanske en renässans för de liberala värdena på den politiska agendan? Trump är en fastighetsmogul som tänker i affärstermer. Hela världen kan köpas eller säljas. Han ser inte Europas länder som allierade, utan han ser länder som affärspartners.
  • Sedan tittar stora delar av världen åt ett annat håll nu. Trumps politik spelar dem i händerna. Det finns många som beundrar honom, för att han skapar exakt den värld som både Kina och Ryssland vill ha. Vi ser hur starka män delar upp territorier. Så är det.

Och vi vet ju inte om det kommer att fortsätta så här?

  • Det är verkligen dystert. Det kommer att fortsätta så här. Jag tror de kommer att ha detta tempo för att förvirra alla opponenter. Så länge det inte finns en samlad opposition och vanligt folk inte vågar protestera, så kommer inget att hända. Se på Vitryssland, Ungern, Serbien.
  • Jag är uppvuxen i Belgien och Frankrike. Hade en tiondel av allt detta hänt där, så går tusentals människor ut på gatorna och protesterar! Inte bara bönder, utan alla sorters människor. Journalister, lärare, ja alla. I USA låter sig folk skrämmas. De som jobbar på Stanford University vittnar om hur det dagligen – dagligen! – hämtas människor och först bort. De påstår att de har deltagit i olaglig verksamhet. Som en demonstration för Palestina, till exempel. Journalister portas från Vita huset.

Finns anhängare i Europa?

  • Just nu ser det ut som om Trump agerar precis som Orbán. Men självklart är motståndet stort här hemma. Oppositionen och den anständiga borgerligheten protesterar. Gammelhögern är mycket kritisk.

Vad väntar härnäst?

  • Oppositionen i USA måste organisera sig. Demokraterna måste samlas och låta alla som vill delta.

Vad berättar misstaget med den hemliga chatgruppen till vilken Atlantics chefredaktör Jeffrey Golden råkade inbjudas?  En hemlig chattgrupp där Trump-regeringens viktigaste politiker fanns.

  • Det berättar om formidabel inkompetens.

Kommer inte vanligt folk att märka av att Trumps ekonomiska politik är skadligt för landet?

  • Det är en mycket förvirrad situation med alla tullar och förslag om tullar. Det skapar stor oro på den globala marknaden. Företag vill inte investera i kaosländer. Han inför reciproka tullar på allt han tycker ”varit orättvist”. Tullar mot Europa står högt på agendan. På stål och aluminium – hela 25%. På bilar från EU, franska viner, champagne, läkemedel.
  • Allt detta kommer såklart att kosta mycket. USA importerar 90% av alla skor! Från Kina och Bangladesh. Det kommer snart att märkas. Alla familjer måste ju köpa skor. När mat och mediciner blir dyrare, så kommer det att drabba amerikanerna. Ekonomer har varnat honom för det, men det negligeras. Han säger att det kommer att bli bra på sikt.
  • Trump älskade tullar redan första gången han var president också. Men den här gången är det ännu värre. 95% av alla ekonomer i världen säger att detta är helt fel väg att gå. Men han lyssnar till en mycket liten grupp som finns kring honom, som säger att tullar är bra. Som säger att detta kommer att leda till att pengar väller in i USA och att företag vill etablera sig i USA tack vare tullarna. Men börsen faller redan.
  • Han använder sig av en lag från 1700-talet: Economic emergency act.  Genom sina dekret rundar han både senaten och kongressen och det kommer att ta lång tid att korrigera det han gör. De sansade republikanerna har tystnat. Folk är rädda om sina jobb, om sin framtid, sina mandat. Marco Rubio var kritisk till Trump tidigare, men nu säger han ingenting.
  • Det är svårt att inte bli känslosam. Frisinnad Tidskrifts läsare är ju anhängare av den transatlantiska alliansen och nu krackelerar allt. Det är ofattbart sorgligt, avslutar Cecilia Malmström.

Annika Westh

Cecilia Malmström, tidigare Sveriges EU-kommissionär för handel, MEP, EU-minister. Född 1968.